Творці фільму «Перший код» завершили зйомки та презентували англомовний тизер.

 


Вчора у Києві завершився крайній знімальний день художньо-документального фільму про історію українського IT «Перший код», який покаже силу, розвиток та рівень українських IT.


«Перший код» — історія-подорож у часі: вона розпочинається ще з 50-х років — від створення українськими інженерами першого комп’ютера й до сьогодення, коли ІТ-сектор став не лише потужною індустрією, а й важливим фронтом у війні з росією.


Режисер фільму — Артур Лерман. Креативний продюсер — Любов Мочалова. Сценарист — Тетяна Буренко. «Очі» стрічки — Євген Усанов. Продюсером та автором дослідження виступив IT-підприємець Владислав Савченко.

У фільмі «Перший код» взяли участь представники компаній EPAM Ukraine, 3DLOOK, ELEKS, Looksery, Techiia holding, Sigma Software Group, SoftServe, НІКС, Uklon, Infopulse Ukraine, а також представники Інституту кібернетики імені В. М. Глушкова НАН України, Міністерства цифрової трансформації, зокрема міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

Як зізнався режисер картини Артур Лермана про закінчення зйомок, що команда «Першого коду» — одні з найкращих замовників: сміливі, авантюрні, творчі й водночас в міру прагматичні, для того, щоб ризикувати, робити творчі речі.

«Вчора був крайній знімальний день. З одного боку втомлюєшся, а з іншого боку «Перший код» став таким рідним, люди, які в ньому стали рідними. Ми сьогодні прощалися з акторами з якими провели багато часу. І так сентиментально обіймалися, прощалися, але така професія. Це нормальний процес у нашій індустрії. Тож, у принципі, я ще довго житиму з проєктом. Зараз потрібно зануритись в монтаж».

Щодо складнощів зйомок фільму, роботу над яким розпочали ще наприкінці 2021 року, а продовжили у воєнний час, команда стикалась з багатьма труднощами, зокрема блекаутом, проблем з мережею, тривогами та іншим. 

Креативна продюсерка фільму Любов Мочалова розповіла, що це було організаційно важко, але воно того варте: «У житті немає дублів і повторити нічого неможливо. Я часто дякую всесвіту що саме ця професійна команда втілює проєкт в життя, долаючи всі труднощі й все працює як один професійний механізм. Я у захваті від фінальної сцени: битва білих та чорних хакерів — там задум просто голлівудського рівня, коли в кадрі перетинається дві сюжетні лінії — реальна і віртуальна, але не розповідаю поки більше. Для цієї сцени спеціально наймали каскадерів, а актори вчились бойового мистецтва. Тому в кадрі вийшло видовищно».

Також сьогодні команда «Першого коду» презентувала англомовний тизер, аби розширити горизонти прокату стрічки. Продюсер Владислав Савченко обіцяє, що фільм про силу та міць української IT-галузі побачить весь світ.

«Перший код» буде перекладений на кілька мов. Зараз ведуться переговори з представниками стримінгових платформ Netflix, Amazon та Apple TV.

Прем'єра фільму запланована навесні 2023 року. Бюджет стрічки становить близько восьми мільйонів гриве

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

В Україні стартував проєкт «Професійна орієнтація. Кар’єра. Підприємництво»

MILA NITICH вперше в пісні розказує про свої відносини з чоловіком

3 травня 2024 року у Мальме, що приймав Євробачення-2024, відбулася єдина українська події в рамках Євробачення - “Об’єднані мрією”