Врятуй кінцівки: благодійники рятують ноги Олегу Мєдвєдєву від ампутації


“Раптом наді мною розірвався артилерійський снаряд. Мене відкинуло. Розбило коліна. Та розпочалась нова хвиля штурму і я став до бою”, – згадує момент атаки захисник.

З двома роздробленими вщент колінними суглобами в національну програму #ВрятуйКінцівку потрапив військовослужбовець ЗСУ Олег Мєдвєдєв.  

Поранення чоловік отримав під Бахмутом у грудні 2022 року.

“Ворог ліз звідусіль. Кинути свій сектор - наразити на смерть товаришів і себе. Важка ворожа техніка знищувала цілі вулиці. По наших будинках ще почав бити танк. Бій був дуже жорстокий. Росіяни за кількістю дуже нас перевищували. Їх лізло чоловік по 150. Вони не йшли, а бігли. По темному “орки” почали копатися навколо нашої позиції, щоб на ранок взяти нас в кільце. Сили були дуже нерівні, боєприпасів майже не залишилось. Нам дали наказ відійти з оточення на іншу позицію»,- каже захисник.

Фахівці стверджують, що відсоток ампутацій, по відношенню до поранених, в Україні, на жаль, в рази більший, ніж в інших війнах. 

Через активні бойові дії та систематичні обстріли росіян саме вогнепальні та мінно-вибухові травми кінцівок – найчастіші. Вони становлять понад 70% поранень. 

Профінансувати велику кількість операцій у воєнний час державна скарбниця була не готова. 

Середня вартість лікування кінцівки, за умови її збереження, становить приблизно 60 000 - 70 000 грн. Однак, в Національній службі здоров'я Україні (НСЗУ - ред.) наразі передбачено усього 8 635 грн на збереження кінцівки, в той час, як на протезування - понад 2,5 млн грн. (це включно з виплатами за втрату кінцівки та подальші виплати по інвалідності - ред.).

Щоб забезпечити лікування зі збереження рук та ніг та запобігти ампутаціям, МБФ "Здоров'я українського народу" в співпраці з українськими лікарями-ортопедами запустити національну програму #ВрятуйКінцівку. 

Військовослужбовець Олег прагне не просто повноцінно ходити, а й повернутись на фронт,- “Доки ми всі разом не знищимо цих нелюдів, боротьба триватиме”.

Воїн пригадує, як 24 лютого 2022 року ракети вдарили неподалік його будинку. А о 5-тій ранку телефонував переляканий син. Розповідав батькові, що від обстрілів палають окраїни Харкова. 

“Стало зрозуміло, що ці потвори пішли знищувати нашу країну і нас самих. Розмірковувати часу не було і перше, що спало на думку, всі відповіді й поради - тільки в військкоматі. Перед цим поїхав забрати сина з Харкова, щоб перевезти у безпечне місце”, – згадує захисник.

Лікарі констатували, що суглоби повністю роздроблені. Аби не втратити здатність ходити, військовослужбовцю необхідно придбати два ендопротези - а це 150 000 грн. 

Допомогти взялися благодійники з нацпрограми #ВрятуйКінцівку. Відкрили збір на лікування й зібрали необхідні кошти.

Наразі чоловік перебуває на лікуванні у рідному Кривому Розі.

Лікар нацпрограми здійснив операцію й встановив ендопротез колінного суглоба. Тепер треба час на відновлення, аби нога стала опорною. 

“Після ендопротезування дуже великий термін реабілітації. Перший місяць пересуватися можна тільки на милицях з дозованим навантаженням на кінцівку, щоб протез зрісся з кісткою. В прогнозі, я думаю, все буде добре. Чотири місяці - півроку, боєць відновиться і буде бігати. Зараз дуже багато схожих пацієнтів. На минулому тижні - троє. На цьому тижні - один, та плануються ще три. Оперуємо до 20 людей в місяць. Завдяки нацпрограмі #ВрятуйКінцівку допомагаємо як цивільним, так і військовим”,- зазначає лікар-травматолог Артем Орист. 

За оцінкою експертів, внаслідок активної фази війни в Україні вже можна налічити понад 200 000 поранених, серед яких приблизно 20 тисяч людей з ампутаціями. 

Щоби зберегти кінцівку після мінно-вибухової травми є потреба у вартісних медичних девайсах, таких як - апарат зовнішньої фіксації, ендопротези (внутрішні протези -ред.), шурупи та металеві деталі, які вживляються в кістку, щоби її зростити (остеосинтез -ред.). Мінімальна вартість лише пластин і шурупів для остеосинтезу становить приблизно 6 000 грн, а вартість ендопротеза починається з 34 000 грн.  

“Якщо ви дістали травму кінцівки внаслідок воєнних дій і вам потрібно знайти велику суму на лікування - заповнюйте анкету й звертайтеся до нашої програми. Ми залучили висококваліфікованих фахівців, котрі філігранно оперують й рятують руки та ноги від ампутацій. Ми можемо відкрити збір і забезпечити фінансування операцій”,- розповів Сергій Сошинський, ініціатор національної програми #ВрятуйКінцівку.

Наразі в черзі на операції в нацпрограмі знаходиться понад 1000 травмованих воїнів. Підтримати програму можна за посиланням: 

https://houp.org/uk/medical_billion/ 


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

В Україні стартував проєкт «Професійна орієнтація. Кар’єра. Підприємництво»

MILA NITICH вперше в пісні розказує про свої відносини з чоловіком

3 травня 2024 року у Мальме, що приймав Євробачення-2024, відбулася єдина українська події в рамках Євробачення - “Об’єднані мрією”