У Музеї давньоруського гончарства КЗ КОР «Вишгородський історико-культурний заповідник» відкрилася виставка «Розкопки Давнього Вишгорода у 2023 році»

  

 Днями у Музеї давньоруського гончарства КЗ КОР «Вишгородський історико-культурний заповідник» відкрилася виставка «Розкопки Давнього Вишгорода у 2023 році»



У вересні 2023 р. Вишгородська археологічна експедиція - спільний проєкт Інституту археології НАН України та Вишгородського історико-культурного заповідника, яка відновила планові дослідження Давнього Вишгорода, не зважаючи на воєнний стан в країні, який було оголошено в результаті нападу російської федерації, який змусив українців захищати свою землю, спричинив численні втрати і руйнації археологічних пам’яток.





Роботи були зосереджені в центральній частині вишгородського посаду – найбільшого середньовічного гончарного осередку Східної Європи. Ділянка розкопу розташована поблизу Музею гончарства Вишгородського історико-культурного заповідника площа якого складає 20 м2.
Метою робіт було проведення археологічних досліджень на території посаду давньоруського Вишгорода, поглиблення знань про цю частину міста.
На ділянці виявлено кілька господарських ям ХІ—ХІІ ст., а найцікавішим археологічним об'єктом виявилася виробнича споруда початку ХІ ст., пов'язана з обробкою металів. Про таке призначення свідчать численні знайдені тут ливарницькі тиглі, металургійні шлаки та інші відходи виробництва, абразивний камінь для заточки голок, шил або рибальських гачків.



Із заповнення споруди походить і значна кількість цінних індивідуальних знахідок які представлені у вітрині.
Також в рамках відкриття виставки було підписано меморандум про співпра

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

В Україні стартував проєкт «Професійна орієнтація. Кар’єра. Підприємництво»

MILA NITICH вперше в пісні розказує про свої відносини з чоловіком

3 травня 2024 року у Мальме, що приймав Євробачення-2024, відбулася єдина українська події в рамках Євробачення - “Об’єднані мрією”